Tezli Yükseklisans Gerekli Bilgiler
• Tezli yüksek lisans programlarının amacı, öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme yeteneği kazanmasını sağlamaktır.
• Tezli yüksek lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi kredisiz olup “başarılı” veya “başarısız” olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere en az 120 AKTS kredisinden oluşur.
• Öğrencinin alacağı derslerden en çok ikisi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla, anabilim dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile Üniversite bünyesinde verilen lisans veya lisansüstü derslerinden ya da başka bir yükseköğretim kurumunda verilen lisansüstü derslerden seçilebilir.
• Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi; hazırlık sınıflarında geçen süre hariç, öğrencinin her yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın, derslerin tamamlanması için en çok dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
• Dört yarıyıl sonunda programda yer alan dersleri tamamlamakla birlikte 2,75/4,00 GNO altında olan ve seminer dersinden başarılı olamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Tezsiz Yükseklisans Gerekli Bilgiler
• Tezsiz yüksek lisans programlarının amacı, öğrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandırmak ve bilginin nasıl uygulanacağını göstermektir.
• Tezsiz yüksek lisans programları toplam 30 krediden ve 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az 10 ders ile dönem projesinden oluşur. Öğrenci, dönem projesini aldığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
• Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, her dönem için öğrencinin kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl olup, program en çok üç yarıyılda tamamlanır.
• Üç yarıyıl sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Yeni Kayıtta İstenilen Belgeler
1. Lisans Mezuniyet Belgesi
2. Transkript
3. ALES Sonuç Belgesi (kontrol kodu gerekmektedir.) (Tezsiz programlarda aranmamaktadır.)
4. 3 adet Vesikalık Resim
5. Nüfus Cüzdan Fotokopisi
6. Askerlik Durum Belgesi
7. Yurtdışındaki Üniversitelerden Mezun Olanlar İçin; YÖK Denklik Belgesi
8. Adli Sicil Belgesi
Sınav, Değerlendirme ve Başarı
• Her ders için yazılı olarak en az bir dönem içi sınavı ve dönem sonu sınavı yapılır. Bununla birlikte uygulamalı dersler için sadece dönem sonu sınavı yapılabilir. Enstitü yönetim kurulu, sınavın/sınavların sözlü, uzaktan veya pratik çalışma olarak yapılmasına karar verebilir.
• Sınav tarihleri, anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisiyle enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenir ve sınavlardan en az 15 gün önce öğrencilere ilan edilir.
• Öğrencinin, bir dersin dönem sonu sınavına girebilmesi için devam koşulunu yerine getirmesi gerekir. Öğrencinin her bir dersten başarısı, dönem içi notuyla/notlarıyla dönem sonu sınav notunun birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir.
• Dönem içi ve dönem sonu sınavlarından herhangi birine Senato tarafından belirlenmiş haklı ve geçerli nedenlerden biri nedeniyle katılamayan öğrenciler için ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla mazeret sınavı yapılır.
• Öğrencinin mazeret sınavına girebilmesi için mazerete konu olan dersin/derslerin sınavının/sınavlarının yapıldığı tarihi izleyen beş iş günü içinde mazeretini gösterir belgeyi, bir dilekçeyle birlikte kayıtlı olduğu enstitüye teslim etmesi gerekir.
• Bir dersin başarı notu yarıyıl içi çalışmalarından alınan notlar ve yarıyıl sonu sınavında alınan notların ağırlıklı ortalamasına göre belirlenir. Yarıyıl sonu/yıl sonu sınavı notu başarı notunun %50’sinden fazlasını oluşturamaz. Yarıyıl içi çalışmalarından alınan not ile yarıyıl sonu sınavı notunun başarı notundaki ağırlıklarını, dersi veren öğretim elemanı her yarıyıl başında yazılı olarak öğrenciye bildirmek ve Öğrenci Bilgi Sisteminde ilan etmek zorundadır.
• Başarı notları öğretim üyeleri tarafından, notların istatistiksel dağılımı ve öğrencilerin genel başarı durumu göz önünde bulundurularak harflerle ifade edilir. Başarı notları, Yükseköğretim Kurulunun “4’lük Sistemdeki Notların 100’lük Sistemdeki Karşılığı” başlıklı tablosuna uygun olarak dönüştürülür. Başarı notları, 100’lük not aralığı ve bunların katsayı değerleri Tablo 1’de gösterilmiştir: